Darmklachten? Zó zijn ze op te lossen.

Darmklachten? Zó zijn ze op te lossen.

Voedingscoach Joyce van Assen van New You, Food en Coaching vertelt hoe veel darmproblemen met o.a. de juiste voeding goed op te lossen zijn. Hieronder de belangrijkste factoren die van invloed zijn op een gezonde darmwerking én tips. 

1. Allergieën
Een allergie voor voedingsmiddelen of andere allergenen kunnen een negatief effect hebben op de darmwerking. Vaak zijn er ook andere klachten. Let op het uitsluiten hiervan.

2. Slaap
Wanneer je slaapt, herstelt je lichaam zich, dit geldt ook voor je darmen en doordat je lichaam in rust is kunnen je darmen hun werk goed doen. Zorg voor voldoende (7-8 uur) goede slaap.

3. Stress
Stress zorgt voor stresshormonen en hierdoor wordt je darmwerking tijdelijk (geheel of gedeeltelijk) stilgelegd, voor korte duur is dit niet erg maar op de lange termijn heeft dit ernstige gevolgen.

4. Darmflora
In je darmen leven ongelooflijk veel goede bacteriën en andere micro-organismen (meer dan je zelf cellen hebt). Omdat deze met ons lichaam samenwerken is het belangrijk om een beetje lief voor ze te zijn. Juiste voedingsstoffen maar ook minimale hoeveelheid medicijnen. Bij darmklachten adviseer ik regelmatig om een kuur van 3 maanden probiotica te nemen. Dit adviseer ik overigens ook (kortere duur) na/tijdens een antibioticakuur.

5. Water
Vezels hebben voldoende vocht nodig om volume te kunnen krijgen in de darmen maar ook wanneer je iets eet wat je lichaam lastig kan verteren is water nodig om dit te vergemakkelijken.

6. Beweging
Door te bewegen wordt de darmwerking bevorderd. Dit is met name beweging op een lagere intensiteit. Bij een heftige inspanning worden ze namelijk tijdelijk uitgeschakeld.

7. Houding tijdens eten
Zorg ervoor dat je een goede houding hebt tijdens het eten en dat je ook ruim voldoende kauwt.

8. Voeding
Ofcourse heeft voeding een grote invloed op onze darmwerking. Er zijn voedingsstoffen die bijdragen zoals vezelrijke producten maar ook groenten, fruit en kruiden. Ook zijn er diverse voedingsmiddelen die een negatief effect kunnen hebben, zoals de loken-familie en zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Ik breid hierover uit op de volgende pagina. Een voedingsdagboek kan goed helpen bij specifieke klachten. Een andere methode is het FODMAP-dieet welke ook bijdraagt.

Voedingsmiddelden met een effect op de darmwerking.
Positief: Noten (vanwege omega3-gehalte), volkoren producten (niet bij PDS), groenten en fruit, vette vis, zemelen, psyllium, aloe vera sap, zaden en pitten en als laatste kruiden zoals anijs, kamille, citroenmelisse, kruidnagel, dille, venkel, zwarte peper, marjolein, peterselie, pepermunt en munt.

Negatief: Rijstewafels, witte deegproducten, lokenfamilie (knoflook, ui, prei), graanproducten (verschilt per persoon/ gistgluten), lactose, kunstmatige zoetstoffen, koffie, koolzuur, suiker en zetmeelrijke producten, alcohol, rood vlees (soms), gefrituurd eten en te kruidig eten.

 

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl